SRL sau PFA

S.R.L. SAU P.F.A.

INFIINTARE S.R.L. SAU P.F.A.

      In ceea ce priveste infiintarea unei firme trebuie sa avem in vedere in primul rand avantajele si dezavantajele fiecarei forme de organizare.

SRL sau PFA
SRL sau PFA

      Pentru a vedea care formă de organizare este potrivită pentru afacerea dorită, trebuie sa analizam avantajele şi dezavantajele celor două forme mai des întâlnite, persoana fizică autorizată (PFA) şi societatea cu răspundere limitată (SRL). 

     Costurile şi procedurile de înfiinţare, taxele şi impozitele aplicabile fiecărei forme de organizare, limitarea răspunderii, declaraţiile şi alte documente pe care trebuie să le depună la Adminstratia Financiara, cerinţele şi condiţiile de natură financiar-contabilă, precum şi modalitatea cea mai simpla de lichidare şi dizolvare.

     În timp ce în cazul unui SRL răspunderea este limitată exclusiv la patrimoniul societăţii, PFA-ul  răspunde cu averea personală. În situatia falimentului, în cazul SRL creditorii vor fi îndestulaţi în limita patrimoniului firmei, iar în cazul PFA-ului răspunderea este maximă, incluzând bunurile personale ale titularului.

       Taxe şi impozite PFA                                              Impozite SRL
16% pe venitul net realizat                           3% pe venit  sau 16% pe profit
5,5% din venitul brut – CASS                           16% pe dividende, la distribuire
10,5 % din salariul mediu brut – CAS (din 2016)          In 2016, respectiv 5% pe dividende din 2017

  AVANTAJE PFA:

    Infiinţarea unui p.f.a. necesită puţin timp; costurile de înfiinţare sunt mai mici; titularul PFA poate beneficia de profitul firmei oricând; contabilitatea se ţine în partidă simplă, putând fi realizată chiar de către titularul pfa-ului; dacă totuşi se apelează la un contabil, costurile aferente sunt mai scăzute; se depun puţine declaraţii la ANAF; Impozitarea se realizeaza asupra veniturilor estimate, regularizarea facandu-se in anul ulterior, pe baza sumelor efectiv încasate; Procedura de desfiinţare a PFA este mai simplă şi mai rapidă.

DEZAVANTAJE PFA:

    Răspunderea maximă a titularului, inclusiv cu averea personală; Un numar restrans de activitati (se permit numai cele legate de domeniul principal de activitate, cateva CAEN-uri).

     Pentru anumite obiecte de activitate se solicita documente care atesta experienta profesionala;

AVANTAJE SRL:

     Infiintarea unui SRL necesita putin timp (3 zile). Răspunderea asociatului unic sau a asociaţilor din societate este limitată la capitalul social depus; Se pot alege mai multe obiecte de activitate; Nu este nevoie de nici un act doveditor pentru a atesta pregătirea în domeniul/domeniile alese; De la data de 1 februarie 2013 toate firmele care realizează venituri sub 65.000 de euro, indiferent de numărul de salariaţi, plăteasc un impozit de doar 3% pe venit (care-l înlocuieşte pe cel de 16% pe profit).

In cazul persoanelor debutante, aceştea pot beneficia de programul de înfiinţare a firmelor de tip SRL-D care prevede mai multe facilităţi fiscale şi poate fi accesat programul guvernamental care oferă până la 10.000 de euro sprijin nerambursabil.

DEZAVANTAJE SRL:

      Contabilitatea se ţine în partidă dublă, necesită semnătura şi ştampila unui expert contabil; Pentru a beneficia de banii firmei, trebuie aştepată trecerea exerciţiului financiar şi împărţirea profitului sub formă de dividente (la care se scade şi impozitul pe dividende);

La sfârşit de exerciţiu financiar, asociaţii trebuie să plătească încă 16% impozit pe dividendele pe care le primesc; Radierea unui SRL dureaza mai mult (cca 45 zile), respectandu-se procedura de publicare in monitorul oficial si trecerea celor 30 zile de la publicare.

Leave A Reply